Drama

Storm og silke

2010/2011

Teater Innlandet

Spillested: Peder Balke-salen på Billerud, Peder Balke-senteret.

Manus: Elin Tinholt

Regi: Harald Hoaas 

Komponist: Jon Balke

Musiker: Johannes Skyberg 

Skuespillere: Nils Sletta, Elisabeth Hagli Aars 


Et tilfeldig møte. To mennesker som ikke kjenner hverandre. To malere fra hver sin verden og med hvert sitt «blikk». Stedet er Balkesalen på Billerud gård på Toten. Året er 1886. Signe Scheel har nok en gang tatt veien dit for å se på maleriene. Hun er ikke forberedt på å møte noen, aller minst Peder Balke. Den aldrende maleren har lenge vært glemt. Ja, sannheten er at han aldri har vært fullt ut anerkjent som kunstner i Norge. Nå er han tilbake i salen som han dekorerte på oppdrag for over femti år siden. Signe Scheel er ung. Full av iver og skaperkraft, men også plaget av usikkerhet og redsel. Hvor stort er hennes talent, egentlig? Hvor sterk er hun? Hvor modig? Hun har fått plass på en malerskole i Paris. Våger hun å ta spranget og reise dit?

            

https://www.teaterinnlandet.no/storm-og-silke/

IMG_20200819_114914.jpg

Jeg er ikke Nora

2009

 

Hålogaland Teater (bearbeidelse av radioteaterstykket fra 2007 til scenen)

Manus: Elin Tinholt 

Bearbeidet av: Terje Mærli 

Regi: Terje Mærli

Scenografi: Åse Hegrenes 

 Musikk: Henning Sommero 

Skuespillere: Guri Johnson, Yngve Dahlberg


Enkelte ganger er modellen til en litterær skikkelse så lett gjenkjennelig at belastningen blir stor for den det gjelder. For Laura Kieler (1849-1932) skulle vennskapet med Henrik Ibsen bli en dyrekjøpt erfaring. Den norskdanske forfatterinnen ble i sin samtid gjenkjent som modellen til Nora i Ibsens Et dukkehjem. https://halogalandteater.no/produksjon/2008/jeg-er-ikke-nora

Bilde1.jpg
 

Drama

Direktøren

2008

Manus: Elin Tinholt 

Regi: Carl Jørgen Kiønig 

Scenograf: Arne Nøst

Produsent: Vestre Toten Kommune 

Skuespillere: Lasse Kolsrud, Kristin Kajander, samt lokale aktører.


Anders Lunder (1857 - 1921) er håndplukket til stillingen som direktør ved Rødfos Patronfabrikk. Tidene er usikre. Ønsket om norsk selvstendighet blir møtt med en kald skulder fra svensk hold. Nå er det flere som snakker om krig. Direktøren, hans kone og de to barna flytter til Rødfos, hvor det etter sigende er "åtte måneder vinter og fire måneder kaldt" og ellers ikke stort annet enn ødemark. Lunder går med stort engasjement inn for å utvikle fabrikken og for å skape et levekraftig lokalsamfunn. Han får anlagt veier, bygget bolighus, bygget sykestue og får opprettet skole hvor han selv er med på å lage undervisningsplanen. Den allestedsnærværende patriarken er energisk og full av arbeidsiver. Det kan likevel tyde på at det er noe som plager ham? Ryktene forteller om en tragisk ulykke i ungdommen hvor Anders Lunder kom til å forvolde en kamerats død. Den strenge direktøren blir ikke kvitt skyldfølelsen. Den snikende Parkinson sykdom ødelegger gradvis Lunders helse. Samtidig settes første verdenskrig i gang. De moderne våpnene som ble spådd at skulle gjøre fremtidens kriger korte og effektive viser seg å forårsake skyttergravskriger og slagmarker verre enn verden noen gang tidligere har sett. 

Foto: M8

direøtktøe.jpg

En kvinne som Nora

2007

 

(Hørespill for NRK Radioteatret)
Manus: Elin Tinholt
Instruktør: Steinar Berthelsen
Skuespillere: Iren Reppen, Dennis Storhøi 
Stykket ble utgitt på Solum Forlag 2007.

IMG_20201021_122735.jpg
 

Drama

Duchas dans​

2002

(Hørespill for NRK Radioteatret)

Manus: Elin Tinholt

Instruktør Line Rosvold

Pianist: Håvard Gimse

Produsent / dramaturg: Helge Andersen

Skuespillere: Silje Torp Færavåg, Trond Espen Seim, Anders T. Andersen, Espen Reboli Bjerke, Iren Reppen, Paul Duc Mai-The, Christian Skolmen   

Stykket ble utgitt på Solum Forlag 2002.


Dagny Juel (1867-1901) har reist til Berlin for å studere musikk. På puben Zum Schwarzen Ferkel møter hun den polske forfatteren Stanislaw Przybysewski. De to blir stormende forelsket og gifter seg etter kort tid. De inspirerer hverandre. Stanislaw gir Dagny navnet Ducha ("sjel" eller "ånd" på polsk). Dagny begynner å skrive dramatikk, men samlivet er turbulent, preget av konstant dårlig økonomi og Przybsewskis alkoholisme. Forholdet utvikler seg raskt til å bli en skjebnesvanger dødsdans.

122148008_1013748049051681_4500023147680