top of page

Drama

IMG_20200819_114914_edited_edited.jpg

Storm og silke

2010/2011

Teater Innlandet

Spillested: Peder Balke-salen på Billerud, Peder Balke-senteret.

Manus: Elin Tinholt

Regi: Harald Hoaas 

Komponist: Jon Balke

Musiker: Johannes Skyberg 

Skuespillere: Nils Sletta, Elisabeth Hagli Aars 


Et tilfeldig møte. To mennesker som ikke kjenner hverandre. To malere fra hver sin verden og med hvert sitt «blikk». Stedet er Balkesalen på Billerud gård på Toten. Året er 1886. Signe Scheel har nok en gang tatt veien dit for å se på maleriene. Hun er ikke forberedt på å møte noen, aller minst Peder Balke. Den aldrende maleren har lenge vært glemt. Ja, sannheten er at han aldri har vært fullt ut anerkjent som kunstner i Norge. Nå er han tilbake i salen som han dekorerte på oppdrag for over femti år siden. Signe Scheel er ung. Full av iver og skaperkraft, men også plaget av usikkerhet og redsel. Hvor stort er hennes talent, egentlig? Hvor sterk er hun? Hvor modig? Hun har fått plass på en malerskole i Paris. Våger hun å ta spranget og reise dit?

Klikk her for bakgrunnsstoff, foto og anmeldelser. 

            

Bilde1.jpg

Jeg er ikke Nora

2009

Hålogaland Teater

(bearbeidelse av radioteaterstykket fra 2007 til scenen)

Manus: Elin Tinholt 

Bearbeidet av: Terje Mærli 

Regi: Terje Mærli

Scenografi: Åse Hegrenes 

 Musikk: Henning Sommero 

Skuespillere: Guri Johnson, Yngve Dahlberg


Enkelte ganger er modellen til en litterær skikkelse så lett gjenkjennelig at belastningen blir stor for den det gjelder. For Laura Kieler (1849-1932) skulle vennskapet med Henrik Ibsen bli en dyrekjøpt erfaring. Den norskdanske forfatterinnen ble i sin samtid gjenkjent som modellen til Nora i Ibsens Et dukkehjem. 


Klikk her for bakgrunnsstoff, foto og anmeldelser. 

Drama: Work

Drama

Direktøren

2008

IMG_20210928_140425.jpg

Manus: Elin Tinholt 

Regi: Carl Jørgen Kiønig 

Scenograf: Arne Nøst

Komponist: Åsmund Feidje

Lysdesign: Hans Åke Sjöquist

Dramaturg: Halldis Hoaas

Kostymedesing: Mia Runningen

Koreograf: Heidi Rørbakk

Maskør: Kari Wigre Aas

Produsent: Paul Ravlo, Vestre Toten Kommune 

Skuespillere: Lasse Kolsrud, Kristin Kajander, samt lokale aktører.

Spillested: Hall 13, Raufoss Industrihall


Anders Lunder (1857–1921) er håndplukket til stillingen som direktør ved Rødfos Patronfabrikk. Tidene er usikre. Ønsket om norsk selvstendighet møtes med en kald skulder fra svensk hold. Nå er det flere som snakker om krig. Direktøren og hans familie flytter til Rødfos, hvor det etter sigende er "åtte måneder vinter og fire måneder kaldt" og ellers ikke annet enn ødemark. Lunder får anlagt veier, bygget bolighus, satt opp sykestue og opprettet skole hvor han selv er med på å lage undervisningsplanen. Den allestedsnærværende patriarken er energisk og full av arbeidsiver. Det kan likevel tyde på at det er noe som plager ham? Ryktene forteller om en tragisk ulykke i ungdommen hvor han kom til å forvolde en kamerats død. Sykdom svekker gradvis Lunders helse. Samtidig starter første verdenskrig. De moderne våpnene som skulle gjøre fremtidens kriger korte og effektive viser seg å forårsake skyttergravskriger og slagmarker verre enn verden noen gang tidligere har sett. 

En kvinne som Nora

2007

IMG_20210928_142243.jpg

Hørespill for NRK Radioteatret

Manus: Elin Tinholt

Instruktør: Steinar Berthelsen

Skuespillere: Iren Reppen, Dennis Storhøi 

Utgitt på Solum Forlag 2007

Forfatterinnen Laura Kielers dramatiske liv inspirerte Henrik Ibsen til å skrive Et dukkehjem. Stykket blir Ibsens internasjonale gjennombrudd, men for Laura Kieler er Ibsens drama et svik. 

Drama: Work

Drama

9788256013616_1_1.jpeg

Duchas dans​

2002

Hørespill for NRK Radioteatret

Manus: Elin Tinholt

Instruktør: Line Rosvoll

Pianist: Håvard Gimse

Produsent/dramaturg: Helge Andersen

Skuespillere: Silje Torp Færavåg, Trond Espen Seim, Anders T. Andersen, Espen Reboli Bjerke, Iren Reppen,

Paul Duc Mai-The, Christian Skolmen   

Utgitt på Solum Forlag 2002


Dagny Juel (1867-1901) reiste til Berlin for å studere musikk. På puben Zum Schwarzen Ferkel møter hun den polske forfatteren Stanislaw Przybysewski. De to blir stormende forelsket og gifter seg etter kort tid. De inspirerer hverandre. Stanislaw gir Dagny navnet Ducha ("sjel" eller "ånd" på polsk). Dagny begynner å skrive dramatikk, men samlivet er turbulent, preget av konstant dårlig økonomi og Przybsewskis alkoholmisbruk. Forholdet utvikler seg til å bli en skjebnesvanger dødsdans.

Drama: Work
bottom of page