Roman

Søstrene på Stenberg

«Det ble snakket om amtmannens tre døtre. Det ble sagt at de var usedvanlig vakre. Ingen hadde like hvite hender som døtrene på Stenberg. Hvite som nystivede linduker. Hvite som nysnø. Slik var døtrene på Stenbergs hender. Håret deres var oppsatt i kunstferdige frisyrer med glitrende kammer og spenner. Hvem andre kunne ta seg tid til å sette opp håret på den måten? Det var også noe  som mente å vite at føttene til amtmannens døtre var uvanlig små. Ja, det ble hevdet at de var like små som de snørte føttene til kvinnene i Kina. For i Kina ble føttene til de rike kvinnene snørt, slik at de slapp anstrengelsene ved å bevege seg.» 

Søstrene på Stenberg, fra prologenSøstrene på Stenberg er en roman diktet rundt livene til Weidemann-­søstrene som levde på Stenberg amtmannsgard fra 1805 til 1901. Det er en roman om kjærlighet og kjærlighetens kår, makt, avmakt og undertrykkelse i en tid hvor familiens døtre var underlagt strenge konvensjoner og ikke hadde egen stemme.  


Det er blitt hevdet at Camilla Collett hentet inspirasjon fra livene til de tre døtrene på Stenberg da hun 1854–55 skrev Amtmannens døtre. Den unge, livsbejaende Camilla er en av skikkelsene vi møter i Søstrene på Stenberg.


Stenberg amtmannsgård i Vestre Toten kommune, er i dag er en del av Mjøsmuseet og er tilgjengelig for publikum.  Den store parken på rundt tretti mål med frukttrær og blomsterbed, kjærlighetssti, lysthus og gravplass står slik det gjorde for 200 år siden. Også i hovedhuset er rom og interiør intakt fra den gangen familien Weidemann bodde her. 


Fra omtaler av boken:
«Hun skriver en prosa som både er øm og vakker, skjør og sår. Elin Tinholts debutroman Søstrene på Stenberg er egnet til å nytes.»
– Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

«(...) Tinholt har skrevet inn Camilla Collett i historien, vel å merke mens hun fremdeles var Camilla Wergeland. Dette gir oss som lesere et lite nikk til Amtmannens døtre, noe som gir boken en liten ekstra dimensjon.»
– Nancy Øvrehus, Stavanger Aftenblad

«Med rot i historisk materiale har Elin Tinholt skrevet roman om kjærlighet og makt i en tid hvor familiens døtre var underlagt strenge regler.» 
– Kulturplot.no: https://kulturplot.no/…/elin-tinholt-vil-gjore-de-usynlige-…


 Å være kvinne på attenhundretallet var farlig.
– Vårt Land: https://www.vl.no/…/a-vere-kvinne-pa-1800-tallet-var-sa-far…


 

©2020 by Thekla Tinholt